Διαταραχές λευκών

Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν κατηγορία κυττάρων τα οποία μαζί με τα ερυθρά και τα αιμοπετάλια βρίσκονται στο αίμα. Δημιουργούνται στον μυελό των οστών και αποθηκεύονται στο αίμα και στους λεμφικούς ιστούς. Η διάρκεια ζωής ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων είναι μικρή (1-3 ημέρες), γι’ αυτό παράγονται συνεχώς από τον μυελό των οστών. Ο ρόλος τους είναι η συμμετοχή στην άμυνα του οργανισμού και την προστασία του από εισβολείς και λοιμώξεις. Βέβαια τα λευκά αιμοσφαίρια συμμετέχουν και στη δημιουργία φλεγμονών και την εκδήλωση αλλεργιών.

Κλείστε το Ραντεβού σας και επισκεφθείτε το ιατρείο του κου Αναγνώστου ή πραγματοποιήστε μια OnLine συνάντηση.

Συμπληρώστε το ειδικό ερωτηματολόγιο και αποστειλετε το στον ιατρό πριν από την συνάντηση σας.

Αύξηση του όγκου του πλάσματος

Η αύξηση του όγκου του πλάσματος ξεκινά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και γίνεται εμφανής στο δεύτερο τρίμηνο. Στην περίπτωση της πολύδυμης κύησης καθώς και σε γυναίκες με έμβρυα μεγάλου βάρους παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση. Τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Η αύξηση του όγκου του αίματος μπορεί να φτάσει το 45-50% και οφείλεται σε μια σειρά μηχανισμών μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση των οιστρογόνων από τον πλακούντα. Η προγεστερόνη λειτουργώντας με παρόμοιους μηχανισμούς αυξάνει επίσης τα επίπεδά του.

Λεμφοκύτταρα

Είναι κύτταρα μικρότερα σε μέγεθος από τα πολυμορφοπύρηνα και διαθέτουν ένα μεγάλο στρογγυλό πυρήνα, ενώ το κυτταρόπλασμα τους δεν διαθέτει κοκκία. Χωρίζονται σε:

  • ΝΚ κύτταρα: έχουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού σε όγκους και σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς.
  • Β- και Τ-λεμφοκύτταρα: κύρια λειτουργία τους είναι η έκκριση των αντισωμάτων.

Μονοκύτταρα

‘Εχουν διακριτό πυρήνα και συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού. Αφού δημιουργηθούν στον μυελό των οστών, αποδεσμεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Κατόπιν μεταναστεύουν στου ιστούς και χαρακτηρίζονται ως μακροφάγα. Αποτελούν το 2-10% των λευκών κυττάρων και ζουν για μήνες ή και χρόνια.

Ποιες τιμές θεωρούνται φυσιολογικές;

Οι φυσιολογικές τιμές των λευκών αιμοσφαιρίων σε υγιείς ενήλικες κυμαίνονται από 4500/μL – 9000/μL. Μια αύξηση ή μείωση στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να έχει καλοήθη ή κακοήθη αιτιολογία. Σημαντική παράμετρος αποτελεί ο αριθμός των επιμέρους κυττάρων ή η ύπαρξη αώρων μορφών. Αυτή η αναλογία εκτιμάται με την μελέτη του επιχρίσματος από τον αιματολόγο. Έτσι, η αύξηση ή μείωση των επιμέρους λευκοκυττάρων ονομάζεται αντίστοιχα ουδετεροφιλία ή ουδετεροπενία, μονοκυττάρωση ή μονοκυτταροπενία κτλ.

Να σημειώσουμε πως η αρχική εκτίμηση γίνεται από τον αυτόματο αναλυτή και ακολουθεί μικροσκοπική εκτίμηση ειδικά στην περίπτωση των αποκλίσεων.

Λευκοκυττάρωση

Λευκοκυττάρωση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων ξεπερνά τα 11000/μL. Ο υψηλός αριθμός μπορεί να σημαίνει:

  • Καταπολέμηση κάποιας λοίμωξης
  • Ασθένεια του μυελού των οστών
  • Αντίδραση σε κάποιο φάρμακο
  • Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος

Η λευκοκυττάρωση μπορεί να οφείλεται σε οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία, αλλεργίες, λοιμώξεις, χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, στρες, κάπνισμα, φυματίωση κτλ. Τις περισσότερες φορές η λευκοκυττάρωση δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα παρά μόνο σε πολύ ακραίες καταστάσεις.

Λευκοπενία

Λευκοπενία ονομάζεται το φαινόμενο όπου ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων δεν ξεπερνά τα 4000 /μL. Οι συνέπειες – επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν λόγω της λευκοπενίας διαφέρουν και σχετίζονται με την λειτουργία που επιτελούν τα κύτταρα της κάθε ομάδας.

Ο χαμηλός αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη ιογενούς λοίμωξης, συγγενών διαταραχών, καρκίνου, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, αυτοάνοσων διαταραχών κτλ. Λευκοπενία εκδηλώνεται σε περιπτώσεις λευχαιμίας, συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, AIDS, φυματίωσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας κτλ.

Τα συνήθη συμπτώματα της λευκοπενίας είναι πυρετός, πονοκέφαλος, ρίγη, πόνος στο σώμα.