Καθ’έξιν αποβολές

Οι καθ’ έξιν αποβολές είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει τα ζευγάρια σε ένα ποσοστό 1-2%. Για να θεωρήσουμε πως ένα ζευγάρι έχει ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών, θα πρέπει να έχουν συμβεί περισσότερες από δυο διαδοχικές αποβολές. 

γεώργιος αναγνώστου αιματολόγος αθήνα
γεώργιος αναγνώστου αιματολόγος αθήνα θρομβοφιλία

Καθ’ έξιν αποβολές: Προδιαθεσικοί παράγοντες

 1. Η ηλικία τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα ο κίνδυνος αυξάνεται όταν μια γυναίκα έχει ξεπεράσει τα 35 έτη, ενώ στην περίπτωση των ανδρών μετά τα 40 έτη.
 2. Συγγενής ή επίκτητη θρομβοφιλία
 3. Χρωμοσωμικές εμβρυϊκές ανωμαλίες
 4. Ιστορικό
 5. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του ζευαγριού
 6. Συγγενείς ανωμαλίες μήτρας
 7. Παχυσαρκία
 8. Σακχαρώδης διαβήτης
 9. Διαταραχές του θυρεοειδούς

Όταν οι αποβολές συμβαίνουν κατά το 2ο τριμήνο εγκυμοσύνης, ενοχοποιούνται και άλλοι παράγοντες όπως η ανεπάρκεια τραχήλου μήτρας, η βακτηριακή κολπίτιδα. Να σημειώσουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν εντοπίζεται η αιτία του προβλήματος και τότε μιλάμε για ανεξήγητες καθ’ έξιν αποβολές.

 

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια της διάγνωσης;

 1. Καρυότυπος εμβρύου
  Επιτρέπει τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, που αποτελούν και την συχνότερηείναι αιτία αποβολών στο 1ο τριμήνο.
 2. Καρυότυπος ζεύγους
  Ένα μικρό ποσοστό ζευγαριώνμε ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών είναι υγιείς φορείς μιας εξισορροπημένης μετάλλαξης. Η πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο έμβρυο εανέρχεται σε 5-10%.
 3. Τρισδιάστατο (3-D) υπερηχογράφημα
  Πρόκεται για μια απαραίτητη εξέταση που επιτρέπει τη διάγνωση των συγγενών ανατομικών ανωμαλιών της μήτρας.
 4. Έλεγχος για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
  Το συγκεκριμένο σύνδρομο αποτελεί μορφή θρομβοφιλίας που εκδηλώνεται στο 15% των γυναικών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία καθ’ έξιν αποβολών και για τη διάγνωσή του απαιτείται ειδική αιματολογική εξέταση.
 5. Έλεγχος για ενδοκρινολογικές διαταραχές
  Διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ακόμη και ήπιες, συνδέονται με καθ΄έξιν αποβολές γι’ αυτό συνιστάται οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να έχουν TSH<2.5 mIU/L.
 6. Μέτρηση μήκους τραχήλου μήτρας
  Ο τράχηλος αποτελεί το κατώτερο τμήμα της μήτρας που παραμένει κλειστό στη διάρκεια της κύησης και ανοίγει στον τοκετό. Αν αρχίσει να κονταίνει πολύ νωρίς  οι πιθανότητες αποβολής στο 2ο τριμήνο αυξάνονται σημαντικά.
γεώργιος αναγνώστου αιματολόγος αθήνα θρομβοφιλία έγκυος
γεώργιος αναγνώστου αιματολόγος αθήνα έγκυος

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

 • Ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών
  Τα ζευγάρια με ισοζυγισμένες ανωμαλίες καρυοτύπου παραπέμπονται για γενετική συμβουλευτική ώστε να συζητηθούν πιθανές θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως η προεμφυτευτική διάγνωση (PGD) ή διαγνωστικές όπως η λήψη τροφοβλάστης (CVS) σε μελλοντική κύηση.
 • Συγγενείς ανωμαλίες του σχήματος της μήτρας
  Η αντιμετώπιση των συγγενών ανωμαλιών του σχήματος της μήτρας εξαρτάται από τον τύπο και το ιστορικό της γυναίκας. Για γυναίκες  που έχουν διάφραγμα μήτρας συνήθως συνιστάται υστεροσκοπική διόρθωσή του.
 • Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
  Οι γυναίκες με διεγνωσμένο αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης σε συνεργασία με αιματολόγο.
 • Διαταραχές θυρεοειδούς και μεταβολισμού σακχάρου
  Οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς πρέπει να ρυθμίζονται. Αντίστοιχα γυναίκες με διαβήτη ή αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη συνιστάται να προσπαθούν για εγκυμοσύνη αφού έχουν ρυθμίσει το μεταβολισμό σακχάρου.
 • Ανεπάρκεια τραχήλου
  Σε γυναίκες με ιστορικό αποβολής 2ου τριμήνου και κοντό τράχηλο μπορεί να είναι απαραίτητη η περίδεση του τραχήλου.
 • Ανεξήγητες καθ΄έξιν αποβολές
  Για ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών δεν ανευρίσκεται αίτιο για τις καθ΄έξιν αποβολές. Τόσο η ψυχολογική υποστήριξη όσο και η αλλαγή του τρόπου ζωής (απώλεια βάρους αν είναι απαραίτητο, άσκηση, διακοπή καπνίσματος) αποτελούν παράγοντες που όταν διορθωθούν αυξάνουν την πιθανότητα υγιούς σύλληψης.

Κλείστε το Ραντεβού σας και επισκεφθείτε το ιατρείο του κου Αναγνώστου ή πραγματοποιήστε μια OnLine συνάντηση.

Συμπληρώστε το ειδικό ερωτηματολόγιο και αποστειλετε το στον ιατρό πριν από την συνάντηση σας.