Θρομβοπενία

Η θρομβοπενία αποτελεί την ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα, ουσιαστικά πρόκειται για μια κατάσταση που δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα στο άτομο, μπορεί όμως να αυξήσει την αιμορραγία. Η σοβαρότητά της θρομβοπενίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Να σημειώσουμε πως ήπιας μορφής θροβοπενία μπορεί να διορθωθεί από μόνη της, ενώ οι σοβαρότερες μορφές απαιτούν θεραπεία.

γεώργιος αναγνώστου αιματολόγος αθήνα
γεώργιος αναγνώστου αιματολόγος αθήνα θρομβοφιλία

Θρομβοπενία και αιμοπετάλια

Τρία είναι τα κυτταρικά στοιχεία του αίματος, τα αιμοπετάλια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκά αιμοσφαίρια. Οι υγιείς ενήλικες έχουν από 150.000 έως 400.000 αιμοπετάλια ανά κυβικό χιλιοστό αίματος.

Στην περίπτωση της θρομβοπενίας η συγκέντρωση των αιμοπεταλίων μπορεί να φτάσει ακόμη και κάτω από 50.000 ανά μL. Όταν ο αριθμός του είναι πάνω από 50.000 συνήθως δεν προκαλούνται αιμορραγικά συμπτώματα. Αντίθετα όταν ο αριθμός τους ξεπερνά τις 450.000 η κατάσταση ονομάζεται θρομβοκυττάρωση.

Με ποια συμπτώματα συνδέεται η θρομβοπενία;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα
  • Βαριά εμμηνόρροια
  • Αιμορραγία από τη μύτη ή τα ούλα
  • Εκτεταμένες εκχυμώσεις
  • Αιμορραγία στη διάρκεια επεμβάσεων

Θρομβοπενία και εγκυμοσύνη;

Έρευνες έχουν δείξει πως σε ένα ποσοστό κυήσεων (περίπου 8%) θα εκδηλωθεί θρομβοπενία. Αυτό οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως η αύξηση του όγκου του αίματος.

Σε τι οφείλεται η θρομβοπενία;

Οι αιτίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε θρομβοπενία είναι οι εξής:

  • Μειωμένη παραγωγή αιμοπεταλίων από τον μυελό των οστών
  • Κατακράτηση των αιμοπεταλίων στον σπλήνα
  • Πρόωρη καταστροφή των αιμοπεταλίων από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού

Η μειωμένη παραγωγή των αιμοπεταλίων μπορεί να είναι απόρια ιώσεων ή παθήσεων που προσβάλλουν τον μυελό των οστών όπως η ανεμοβλογιά, η ερυθρά, η ηπατίτιδα C, ο αλκοολισμός, η έλλειψη βιταμίνης B12. Αντίστοιχα μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κτλ.

Η καταστροφή των αιμοπεταλίων μπορεί να προέρχεται από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή από την αυτοάνοση ή ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα. Η ιδιοπαθής πορφύρα οφείλεται σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο ουσιαστικά επιτίθεται στα υγιή αιμοπετάλια. Εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να διαφέρει για παράδειγμα μετά από μια περίοδο φαινομενικά πλήρους ύφεσης να υποτροπιάσει. Σοβαρές επιπλοκές όπως η αιμορραγία του εγκεφάλου είναι σπάνιες.

Η παγίδευση μεγαλύτερου αριθμού αιμοπεταλίων από το φυσιολογικό οφείλεται στην διόγκωση του σπλήνα λόγω διαταραχών. Οι πιο συχνές αιτίες θρομβοπενίας λόγω διόγκωσης του σπλήνα είναι η κίρρωση του ήπατος λόγω χρόνιας ηπατίτιδας B ή C.

Υπάρχει επίσης μια σπάνια μορφή η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα η οποία είναι πολύ επικίνδυνη καθώς οδηγεί σε απότομη πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων. Η μείωση δημιουργείται όταν τα αιμοπετάλια συσσωρεύονται σχηματίζοντας μικρούς θρόμβους στο αίμα. Πρόκειται για μια αιφνίδια κατάσταση.

Όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων πέσει σημαντικά, η πήξη του αίματος μειώνεται με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη αιμορραγία ακόμη σε μικροτραυματισμούς με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μώλωπες.

γεώργιος αναγνώστου αιματολόγος αθήνα θρομβοφιλία έγκυος
γεώργιος αναγνώστου αιματολόγος αθήνα έγκυος

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η θρομβοπενία;

Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Εντοπίζοντας την πάθηση που οδηγεί σε θρομβοπενία μπορούμε να βελτιώσουμε τα συμπτώματα.

Η θεραπεία της ιδιοπαθούς θρομβοπενικής προφύρας μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή και αφαίρεση σπλήνας.

Κλείστε το Ραντεβού σας και επισκεφθείτε το ιατρείο του κου Αναγνώστου ή πραγματοποιήστε μια OnLine συνάντηση.

Συμπληρώστε το ειδικό ερωτηματολόγιο και αποστειλετε το στον ιατρό πριν από την συνάντηση σας.